10 essentiële marketing- en salesskills voor KMO's

10 essentiële marketing- en salesskills voor KMO's

Enkele essentiële marketing- en verkoopcompetenties voor kleine en middelgrote bedrijven zijn:

 1. Inzicht in de doelmarkt:
  Het kennen van de doelgroep, hun behoeften en gedrag, en hoe hen effectief te bereiken.
 2. Branding en positionering:
  Het ontwikkelen van een sterk en consistent merkimago en boodschap om het bedrijf te onderscheiden van concurrenten.
 3. Digitale marketing:
  Het hebben van een sterke online aanwezigheid en het vermogen om effectief gebruik te maken van digitale kanalen om klanten te bereiken, zoals sociale media, e-mail en zoekmachines.
 4. Contentcreatie:
  Het produceren van hoogwaardige en boeiende inhoud die resoneert met de doelgroep, om interesse te wekken en vertrouwen op te bouwen.
 5. Analytics en datagestuurde besluitvorming:
  Gegevens en analyses gebruiken om de doeltreffendheid van marketing- en verkoopinspanningen te meten, en gegevensgestuurde beslissingen nemen om de prestaties te optimaliseren.
 6. Product- en dienstenkennis:
  Diepgaande kennis van de aangeboden producten en diensten en hoe klanten daarvan profiteren.
 7. Verkooptechnieken en -strategieën:
  Inzicht in het verkoopproces, het ontwikkelen van effectieve verkoopstrategieën en -technieken, en het kunnen sluiten van deals.
 8. Beheer van klantrelaties:
  Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met klanten, om de loyaliteit en het behoud van klanten te vergroten.
 9. Aanpassingsvermogen:
  de flexibiliteit hebben om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften, en in staat zijn om de verkoop- en marketingstrategie zo nodig bij te stellen.
 10. Strategisch denken:
  Het vermogen om strategisch na te denken over bedrijfsgroei en een langetermijnplan voor succes te ontwikkelen.

De integratie van deze marketing- en verkoopcompetenties is een krachtige manier om de efficiëntie en effectiviteit van je marketing- en verkoopinspanningen te vergroten. 

Marsmannen (mensen en bedrijven die marketing- en sales naadloos integreren) doen in deze integratie door:

 1. Marketing- en verkoopdoelstellingen op elkaar af te stemmen:
  Zo zorgen we ervoor dat marketing en sales werken aan een gemeenschappelijk doel. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er gedeelde metrics voor leadgeneratie en conversie worden vastgesteld.
 2. Gegevens en inzichten te delen:
  Gedeelde informatie en gegevens tussen de marketing- en verkoopteams bieden een beter inzicht in het gedrag en de voorkeuren van klanten, en we gebruiken deze informatie om marketing- en verkoopstrategieën bij te sturen.
 3. De samenwerking voor genereren van leads en nurturing te stimuleren:
  Marketing kan leads genereren via verschillende kanalen, zoals SEO, PPC, e-mailmarketing en sociale media, en vervolgens kan het verkoopteam die informatie gebruiken om leads te koesteren, hun behoeften te begrijpen en ze relevante informatie te geven, door ze te bellen, te e-mailen of te sms'en.
 4. Eén samenhangende boodschap naar buiten te brengen:
  Marketing- en verkoopteams moeten samenwerken om een consistente en samenhangende boodschap te ontwikkelen die resoneert met klanten, en die consequent wordt gebruikt in alle kanalen.
 5. Marketingautomatiseringstools in te zetten:
  Marketingautomatiseringstoolskunnen worden gebruikt om het genereren van leads en nurturing inspanningen te stroomlijnen, repetitieve taken te automatiseren, en realtime inzichten te verschaffen in het klanttraject.
 6. Samen te werken rond aanbiedingen, promoties en campagnes:
  Beide teams kunnen samenwerken om aanbiedingen, promoties en campagnes te creëren die aantrekkelijk zijn voor de doelgroep, en gemakkelijker te verkopen zullen zijn.
 7. Aan te sturen op effectieve resultaten:
  We meten en analyseren regelmatig de resultaten van marketing- en verkoopinspanningen. Zo verkrijgen we samen overzicht, inzicht én uitzicht op volgende acties en/of bijsturing.

Om meer te weten over hoe je deze competenties en aandachtspunten in jouw bedrijf kan integreren klik je op deze link om een kennismaking in te plannen. 

 
Steff Vanhaverbeke

Steff startte haar eerste web-design agency in 1993. Sindsdien bouwde ze een uitgebreide ervaring op in de marketing- en communicatiesector en richtte in 2004 ubeon op.

Sinds 1993 ondersteunt Steff ondernemingen en teams in hun communicatie, marketing en verkoop. Daarbij focust ze zich op:

 • opbouwen van aantrekkelijk en vertrouwd merk -en huisstijl
 • zo toegankelijk mogelijk maken van commerciële communicatie
 • integratie van de 'customer journey' met conversietrechters
 • opbouwen van een 'business ecosysteem' door middel van community building

Steff integreert daarbij de nieuwste inzichten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie, Neuro-Linguïstisch Programmeren met systeemtheorie en technologie.